Kerst met Ballen – Kleintje Kerstspel

Vrolijke party games voor de hele familie: een hele kerstvakantie lang feest!

Wichtelen is een oude hartverwarmende Scandinavische traditie, waarbij je elkaar gedurende de adventsperiode verrast en verwent met lieve gebaren. Voor wichtelen heb je kabouters – wichtelmannetjes – nodig. Je kunt ze kopen of zelf maken. Als je dit nou allemaal te omslachtig vindt, dan kun je ook de wichtelkaartjes uit deze printable gebruiken.

Wichtelkaartjes voor het hele gezin

Print de wichtelkaartjes uit de printable die je ieder jaar op 2 december hieronder kunt downloaden. De kaartjes gaan de komende weken intensief gebruikt worden. Print ze daarom uit op stevig papier (als je dit niet hebt kun je ze ook op karton plakken of lamineren). Knip ze uit en gebruik ze als lootjes of om de Wichtel door te geven.
Hieronder lees je hoe het bij elk van deze manieren van wichtelen in z’n werk gaat.

Lootjes trekken met wichtelkaartjes

Zet op ieder kaartje een naam. Vervolgens trek je lootjes zoals je dat ook met Sinterklaas zou doen. Bijvoorbeeld alle kaartjes in een mandje onder een theedoek. Iedereen trekt een kaartje (als je jezelf trekt, mag je deze omruilen uiteraard!). In de periode tussen het lootjes trekken en kerstavond doe je anoniem iets liefs voor degene die je getrokken hebt.

Je kunt ook een site als lootjestrekken.nl gebruiken om de wichtels onderling te verdelen. Dan heb je nooit het probleem dat iemand zichzelf trekt. (Persoonlijk zou ik dit alleen doen als de kinderen al wat ouder zijn en een eigen emailadres hebben.) De verlanglijstjes die je daar kunt invullen, kan iedereen gebruiken om suggesties te doen voor wat je onder een fijne verrassing verstaat.

Wichtel doorgeven met wichtelkaartjes

Hierbij heb je in principe maar één kaartje bij nodig, maar je zou ook iedereen een kaartje kunnen geven zodat er meerdere ‘wichtelsporen’ door het huis getrokken worden. Hierbij kan het verstandig zijn met elkaar af te spreken, dat iedereen voor wie gewichteld is dit ergens opschrijft of tijdens de gezamenlijk maaltijd vertelt. Zo hou je een beetje zicht op wie er verwend zijn en kun je ingrijpen als iemand overgeslagen dreigt te worden.

Je kunt ook afspreken dat iedereen voor elk gezinslid wichtelt. Maar je kunt pas weer wichtelen nadat je zelf een wichtelkaartje hebt ontvangen. Dat houdt het spannend!

Zorg dat iedereen snapt wat de bedoeling is

Besteed vooraf ook ruim aandacht met iedereen aan wat de bedoeling van wichtelen is. Nogmaals: het gaat hierbij niet om cadeautjes geven, maar om de anderen anoniem te verwennen, te verrassen, te steunen. Je kunt iedereen om beurten laten vertellen wat zij een echte verwennerij vinden of waar ze stiekem hulp bij zouden willen krijgen. Op deze manier krijgt iedereen een beeld van wat zij voor een ander zouden kunnen betekenen en dat helpt weer met de voorpret!

Zo maak je mij bijvoorbeeld ontzettend blij met een schoon bed. Mijn man kan dat niet zoveel schelen maar die vindt het weer heerlijk als hij een kruikje in zijn bed vindt. En mijn jongste zoon (inmiddels ook volwassen) wordt helemaal vrolijk als hij ‘s ochtends alleen nog maar op de knop van het apparaat hoeft te drukken voor een lekkere verse koffie. Zo simpel kan het zijn…

Maak een lijstje van al deze niet-materiële wensen en hang die ergens centraal op. Een keukenkastje of een toiletdeur bijvoorbeeld. Als bij het wensen opnoemen ook spullen langskomen, dan schrijf je die op een aparte lijst voor Sinterklaas of de Kerstman.

Opbiechten op kerstavond

Wichtelen brengt mensen dichter bij elkaar en de spontane verrassingen zorgen voor een heerlijke sfeer in huis. Kinderen vinden het vaak wat moeilijker om geheim te houden wat ze aan lieve gebaren hebben bedacht. Spreek daarom van te voren af dat je op kerstavond alles allemaal mag opbiechten.

Je kunt de Advent Aftelkalender gebruiken om ze te helpen grip te krijgen op de tijd. Zoveel nachtjes slapen nog voordat je mag vertellen over alles wat je verzonnen had. En voor jou wordt dat genieten straks van die opgetogen blijde smoeltjes. Je kunt je dus nu al verheugen op een geslaagde Kerstavond!

Wil je reageren? Dat kan hieronder. Dankjewel!

5 extra's in je sok plus een speciale verrassing met oud & nieuw?

Gedurende de adventtijd, van 1 tot en met 24 december, tref je dagelijks een cadeautje in de sok aan. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt daarbij 5 extra kerstsok cadeautjes plus een speciale verrassing met oud en nieuw...

2x Kerst Cadeaupapier printables
4 Wenskaarten met Kerstspellen uit het Kerst met Ballenspel
Kerst met ballen cadeaulabels #1
Kleintje Kerstspel - Kusjeskaarten spelkaart
Kerstspel oefenbord

 

Hier vind je het aanmeldformulier...

Heb je zin in gezellige party games tijdens de Kerstvakantie?  Het leukste Kerstspel bestel je hier...

Bestellen, Volgen en Contact Info

Populaire Berichten

Advent Aftelkalender
Zoekplaatje met Kerstkaarten
Scandinavische Kerstharten
Wichtelen met wichtelkaartjes
Kerstwensen Memory
9x lieve cadeaulabels