Welk dier ben ik is een spelletje voor iedereen – minimum leeftijd ongeveer 5 jaar en bestaat uit 20 plaatjes van dieren. Je hoeft er niet goed voor te kunnen lezen om mee te doen omdat het met plaatjes werkt. Je kunt het spelen in de klas, rond de kerstboom, bij het kerstdiner of tijdens oud en nieuw.
Nodig: voor iedereen een kaartje met een dierenafbeelding en een rolletje plakband of schilderstape (dat laatste is niet nodig als je het zittend speelt).
De spelregels
‘Welk dier ben ik’ in de klas, bij de kerstboom of met oud en nieuw
Iedereen krijgt een kaartje op de rug met hierop de afbeelding van een dier. Je weet zelf dus niet welk dier je bent!
Loop allemaal rond en probeer erachter te komen welk dier je bent. Je mag de anderen vragen stellen om erachter te komen wat je bent. Maar… de anderen mogen de vragen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden!
Een strategie is om gewoon allemaal dieren op te noemen. Handiger is om te bedenken wat voor soort dieren er bestaan en beginnen met vragen wat voor soort dier je bent (vogel, zoogdier, insekt) en steeds specifieker kenmerken te benoemen.
Voorbeelden van het soort vragen die je kunt stellen:
- Kan ik vliegen?
- Eet ik vlees?
- Hou ik een winterslaap?
- Heb ik een dikke vacht?
- Leef ik in een kudde?
- etc.
Zodra je weet welk dier je bent, stop je met lopen. Je mag anderen uiteraard nog steeds helpen met erachter komen wie ze zijn.
‘Welk dier ben ik’ tijdens het Kerstdiner
Je kunt het spel ook zittend spelen en de rollen omdraaien. In dat geval trek je om beurten een kaartje en moet de rest raden welk dier je bent.
Hulp vooraf bij het stellen van de juiste vragen
Het is wel handig als iedereen die meedoet de dieren kent en snapt dat dieren kenmerken hebben. Neem vooraf de plaatjes samen door waarbij je samen de dieren benoemt en bedenkt welke kenmerken het heeft. Je kunt deze kaartjes ook gebruiken als memory spel door deze 2x uit te printen. Blijf er gezellig bij en bij ieder kaartje wat je kind omdraait, benoem je het dier.
Een andere manier om kinderen te leren hoe je de juiste vragen stelt, is door ze (vooraf!) te vragen of ze de dieren in groepjes kunnen indelen. Indelen doe je namelijk op kenmerken. Laat ze zelf groepen bedenken en achteraf vertellen waarom die dieren bij elkaar horen. Je gaat verrassende redenen horen en kenmerken waar je zelf misschien nog helemaal niet aan gedacht had! Daarna kun je vragen of ze ook op een andere manier ingedeeld kunnen worden.
Veel plezier met Welk dier ben ik!
Van 1 t/m 24 december vind je dagelijks een cadeautje in de kerstsok...