Kerst met Ballen – Kleintje Kerstspel

Vrolijke party games voor de hele familie: een hele kerstvakantie lang feest!

Nieuwe kersttraditie: Kerst met Ballenspel

Sinds de geboorte van onze oudste zoon, liggen er pakjes onder de kerstboom. Veel pakjes. Want dat is de traditie waar mijn man mee opgegroeid is. En waar hij op zijn beurt goede herinneringen aan bewaart. Maar ook mijn familie begon ineens met Kerst cadeautjes uit te delen. Sinterklaas werd namelijk niet meer gevierd. En op welk feest geef je dan cadeautjes? Juist ja…

Dit is het vervolg op Kerst met mijn familie: oude doos.

cadeautjes

100 cadeautjes is normaal?

Helaas is lootjes trekken geen Kersttraditie. Waardoor iedereen vond dat hij/zij iedereen minimaal één cadeautje moest geven. Aan de kinderen vaak nog meer. Als we dan met 10 man Kerst vierden, lagen er al snel 100 cadeautjes te wachten. Zowel op Kerstavond (zijn familie) als op 1e Kerstdag (mijn familie). Die om beurten uitgepakt moesten worden. (Niet graaien! Netjes op je beurt wachten!) Je wilt niet weten hoeveel tijd dit kost.

Zelf had ik er behoorlijk moeite mee. Dat was deels omdat de aandacht hiermee verlegd werd van samen gezelligheid delen naar individueel spullen krijgen. (Ik zal eerlijk bekennen dat ik er een beetje dubbel in stond. Het is tenslotte best fijn om dingen te krijgen die je graag wilt hebben. En mijn schoonfamilie is erg goed in het vervullen van veel wensen.) Maar het was vooral omdat er geen tijd was voor ‘mijn’ Kerst tradities. Ik hunkerde naar een Kerst met fijne muziek en uitgebreid tafelen. Terwijl je daarna lekker zit uit te buiken, meegevoerd worden in een spannend kerstverhaal. Maar daar was simpelweg geen tijd voor…

De Kerst stress slaat toe

Met name in de eerste jaren was het Kerstfeest in mijn beleving ‘out of control’. Mijn familie gedroeg zich nog gekker dan zijn familie. Wij hadden namelijk nogal last van het feit dat Sinterklaas niet meer gevierd werd. Lootjes trokken we niet. Maar we voelden ondertussen wel de druk om gedichten te schrijven bij cadeautjes. Niet één of twee cadeautjes. Alle cadeautjes. WTF?!

Inmiddels waren er voldoende signalen dat er iets moest veranderen. Zelf kreeg ik last van ‘kip-zonder-kop syndroom’: mijn gedachten lijken dan in hoog tempo rondjes te draaien maar komen niet vooruit. Het voelt alsof alles om me heen aan het trillen en springen is. Ik vergeet voortdurend wat ik ook alweer aan het doen was. En als alles voorbij is, voel ik me gesloopt. Maar mijn hoofd draait dan nog overuren, waardoor ik juist niet kan slapen. Niet fijn. Niet productief. Maar ja, je wilt ook geen spelbreker zijn…

Mijn oudste zoon kreeg dat eerste jaar op 2e Kerstdag hoge koorts. Het jaar gebeurde precies hetzelfde. Zou nog toeval kunnen zijn. Toen het 3e jaar opnieuw zijn temperatuur in hoog tempo richting 40 graden schoot, viel eindelijk het kwartje: hij trekt de Kerst stress gewoon niet.

Gezonde grenzen voor het gezin

Dat was het moment om eindelijk grenzen te gaan stellen. Hoe nu verder, daar wist ik nog even geen antwoord op. Maar in elk geval was dat het jaar waarin we besloten dat we:

 • niet langer voor iedereen cadeautjes regelen (100 cadeautjes is NIET normaal);
 • Kerst thuis vieren zolang de jongens jong zijn;
 • slechts op één van de kerstdagen familie ontvangen.

Mijn ouders vonden het duidelijk ook geen feestje meer en kwamen met hun eigen oplossing. En een hele fijne. Geen cadeautjes en ander familiegedoe meer tijdens de Kerstdagen maar een uitje met alle kinderen en kleinkinderen op een van de andere vakantiedagen. Naar het theater, een dansvoorstelling of de film en daarna samen eten. Iets minder Kersterig dan verhalen bij haard en boom, maar wel heel gezellig. En daarmee voldoende tijd en energie voor een kleine maar fijne Kerstviering met alleen het eigen gezin.

Kerst dilemma’s

Ik denk nog steeds met veel liefde en warme gevoelens terug aan de kerstdagen van vroeger. Maar onze huidige Kerstviering zal nooit worden wat het toen was.

 • Een uitgebreid Kerstdiner is leuk. Twee kerstdiners wordt al gedoe. Drie keer een uitgebreid menu gaat gewoon niet gebeuren. Ik ben geen keukenprinses. En als de zonen wel culinair begaafd zijn, dan zijn die genen nog niet wakker. (Ik hou goede hoop!)
 • We hebben ook nog niet ontdekt of iemand de gave van vertellen van Opa georven heeft.
 • Eerste Kerstdag blijft Kerstviering met cadeautjes. En er zijn jaren geweest waarop dat flink de spuigaten uitliep. Mea culpa. Daar heb ik uitbundig aan bijgedragen. (Je moet mij niet met een volle portemonnee de stad in sturen; ik heb echt moeite om mijn impulsen te bedwingen. Geef me een strak budget!)
 • Hoe kun je de perfecte kerstboom optuigen, als iedereen tot pal voor Kerstavond te druk is om hem klaar te zetten? Druk met werk. Druk met vrienden. Druk met alles behalve Kerst.
 • En hetzelfde geldt voor kerstkransen en tafelboeketten. Die kan ik wel maken (met dank aan Oma en een dijk van een cursus bloemschikken). Maar wanneer dan?

Wat is de essentie van Kerst?

Dat was niet helemaal hoe ik het eigenlijk wilde. Maar het heeft geen zin om te blijven terugkijken op hoe het vroeger beter was. We moeten er NU iets moois van maken. Voor mij was het dan ook de uitdaging om bovenstaande punten als gegeven te accepteren en er vervolgens een eigen draai aan te geven.

Voor mij is de essentie van Kerst: samen zijn met de mensen waar je het meest van houdt omdat je je met hen geborgen (veilig) en verbonden voelt.

 • Kan dat alleen tijdens de Kerstdagen? Nee, dat kan het hele jaar door.
 • Kan dat alleen met behulp van de oude tradities? Dat bepaal ik zelf. Ik kan er dus ook voor kiezen om dat los te laten.
 • Hoe ontstaan Kersttradities? Door te herhalen wat bevalt, ieder jaar opnieuw.

Dus we kunnen binnen de familie gewoon nieuwe tradities laten ontstaan die beter passen bij hoe we NU leven – als gezin in deze tijd. En we kunnen dingen uitproberen. Als het niet bevalt, dan doen we het volgend jaar gewoon anders. We zitten nergens meteen aan vast.

Dat geeft ruimte!

Tijd voor nieuwe Kersttradities

Inmiddels hebben we als gezin hele andere tradities dan waar ik mee opgegroeid ben. Tradities die voldoende tijd en ruimte bieden voor rust. Even bijkomen van de maatschappelijke gekte. We hebben als gezin geaccepteerd dat een aantal zaken onvoorspelbaar zijn. Het is wat het is en het gebeurt als het gebeurt. En zo ontstonden deze nieuwe tradities:

 1. Kerstavond traditie:
  Eenvoudige (normale) maaltijd, de kerstboom versieren (Engelse gezinnen schijnen dit ook vaak te doen) en kerstsokken vullen met lekkernijen.
 2. 1e Kerstdag traditie:
  Uitgebreid feestmaal en cadeautjes met de moeder van mijn man en (alleen als ze dit zelf ook willen) de gezinnen van de anderen. Oma koopt de cadeautjes. Wij kopen één cadeau voor oma en één cadeau voor het hele gezin (een film of een spel voor…)
 3. 2e Kerstdag traditie:
  Kerstkrans/kerststuk maken, fonduen en met gezin film kijken en spelletjes spelen.
 4. Ergens in de Kerstvakantie:
  Uitgebreid feestmaal met mijn familie, elders. (Na een flink aantal jaren is de traditie van samen naar een voorstelling hierin overgegaan.)

Cadeautjes nieuwe stijl

Voor mij blijft Kerst bij uitstek het moment waarop je door persoonlijke daden en gebaren je dierbaren laat zien en voelen hoeveel zij voor jou betekenen. Het kerstdiner kan een gelegenheid hiervoor zijn. Maar dan moet je wel van koken houden. En dat is niet echt mijn favoriete bezigheid. (Ik kan wel erg genieten van de kookkunsten van anderen!)

Ook immateriële cadeautjes zijn ontzettend leuk om te geven. En ook om te krijgen trouwens. “Want spullen zijn er al genoeg en van oprechte aandacht kan je niet genoeg krijgen,” zoals vriendin Pauline Fokkelman van Fonkeltjes.nl zo treffend zegt. Pauline verkoopt hier immateriële cadeautjes. Ik kan je van harte aanbevelen om hier minimaal een kijkje te nemen. Je komt er geïnspireerd vandaan, dat beloof ik je!

Zelf bedenk ik dan weer dingen als een Pot Geluk: een pot vol dankbaarheid. Of Mijn blijde Hart: een boek vol goede herinneringen die je ogen doen stralen. En meer recent het bonnenboekje met tegoedbonnen voor tijd en aandacht.

Bonnenboekjes: geef van je tijd, geef van je hart

Ik heb zelf veel plezier in het bedenken en dan maken van cadeautjes voor iedereen. Toen de jongens nog klein waren, was dat makkelijk en leuk: knuffels en verkleedkleren. Nu vind ik het een stuk lastiger. (“Mam, nee, alweer een muts?”)

Gelukkig heb ik jou nog! Voor jou vul ik nu dagelijks de kerstsok…

Wil je reageren? Dat kan hieronder. Dankjewel!

5 extra's in je sok plus een speciale verrassing met oud & nieuw?

Gedurende de adventtijd, van 1 tot en met 24 december, tref je dagelijks een cadeautje in de sok aan. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt daarbij 5 extra kerstsok cadeautjes plus een speciale verrassing met oud en nieuw...

Zak van de Kerstman
Wenskaarten met Kerst met Ballen kerstspellen
Pot Geluk
Kleintje Kerstspel - Kusjeskaarten spelkaart
Wichtelen - Een Scandinavische traditie vol anonieme verwennerij...

 

Hier vind je het aanmeldformulier...

Heb je zin in gezellige party games tijdens de Kerstvakantie?  Het leukste Kerstspel bestel je hier...

Bestellen, Volgen en Contact Info