Kerst met Ballen – Kleintje Kerstspel

Vrolijke party games voor de hele familie: een hele kerstvakantie lang feest!

Ieder huis zijn kruis - hoe kan je hier dankbaar voor zijn?

Mijn schoonfamilie viert jaarlijks Kerst met cadeautjes. Veel cadeautjes. Naar eigen zeggen vanwege Engelse invloeden in de opvoeding. Dat deden wij thuis nooit. Mijn familie doet ‘alleen’ aan kerstdiners, muziek luisteren en verhalen vertellen. Geen cadeautjes dus. En toch zijn deze kerstdagen de dagen waar ik de beste herinneringen aan bewaar…

Kerstdiner

Het kerstdiner – mijn moeder

Mijn moeder kan goed koken. Veelal eenvoudige gerechten, maar altijd goed gekruid en de groente beetgaar. (Mijn hele basisrepertoire heb ik zo van haar overgenomen.) Met Kerst kwam er altijd iets speciaals op tafel. Dan selecteerde zij bijzondere gerechten uit Allerhande, Libelle of Margriet. Het voorgerecht en hoofdgerecht waren ieder jaar anders. Soms exotisch en spannend, altijd een succes. Maar in het nagerecht duldde niemand variatie. Wij wilden maar één ding: Cherry Cheese Cake. Dat is (nog steeds!) het lekkerste toetje wat er is.

Terwijl mijn moeder de culinaire voorbereidingen trof, haalden mijn zusje en ik vast het wedgewood tevoorschijn, poetsten we het zilver, vouwden we origami kunstwerken van de linnen servetten en dekten we met dat alles de tafel extra feestelijk.

Kerstboom halen met de auto

De kerstboom – mijn vader

Mijn vader moest dan vaak nog de laatste hand leggen aan de kerstboom. Een paar dagen eerder had hij deze geïnstalleerd in een voet met waterreservoir. Een echte boom dus. Die laat je dan nog even rustig staan, zodat de takken kunnen zakken. Daarna kun je pas goed zien waar er nog takken gesnoeid moeten worden. Vooral onderin is vaak geen ruimte voor de kerstversiering. Maar het mag ook geen kale staak worden. Ook snoeien is een kunst.

Ook mijn vader hielp ik graag. Hij vertelde me dan alles wat je moet weten over het vakkundig optuigen van de kerstboom. Dat is precisiewerk! Je kunt niet zomaar al je versiering in de takken smijten. De lichtjes moesten eerst goed verdeeld worden. Dan zet je de piek in de top. De glazen ballen moeten zo komen te hangen, dat zij optimaal de lichtjes reflecteren. De grote ballen onder en naar boven toe steeds kleiner. De dennenappels en kleine rode appeltjes leg je op de takken waar ze splitsen. De vilten kaboutertjes worden diep in de boom verstopt op de onderste takken. Die wonen bij de stam en willen liever niet gezien worden. De glazen en rieten engelen mogen wel hangen – hoog in de boom en aan de uiteinden van de takken, want die vliegen eigenlijk.

Zijn instructies klonken altijd heel logisch. Daarmee was helemaal niet moeilijk om de kerstboom mooi op te tuigen. Toen we wat ouder waren, hielp hij dan ook niet langer met alles mee. Alleen het engelenhaar liet ik altijd aan hem over. Daar kreeg je nare mini-wondjes van in je vingers. Maar als hij daarmee klaar was, leek de boom gehuld een net van ragfijne, doorschijnende spinnenwebben die licht glinsterden met dauw. Ik kon uren naar die bomen staren. Alsof je even in een andere wereld werd gezogen…

Kerststukje

De kerstkrans – mijn Oma

Mijn oma met de groene vingers maakte ieder jaar de kerstkrans voor aan de voordeur. Een waar kunstwerk van groen blad, dennentakken, mossen en een eigen ontwerp kerstrozen die ze maakte van vilt of nylons, met een hart van glazen kralen. De krans was altijd groot en loeizwaar. Aan de voordeur werd hij dan met ijzerdraad en drie koperen schroeven verankert. Geen orkaan die dat nog los kreeg. Wij een paar weken later vaak ook niet.

Ook andere bloemstukken in huis waren van haar hand. De kunst is, zo vertelde ze mij later, om er kerststukken van te maken zonder dat het ‘kerststukjes’ wrrden. Net als mijn vader een methode heeft voor kerstbomen optuigen, had zij een methode voor kerststukken. Die hebben een voor- en achterkant, maar soms juist niet. Die hebben een kaars in het midden, maar dan net niet. Ellipsen, ovalen, spiralen maken het spannend. Het kerststuk heeft één ‘iets’ wat de aandacht mag trekken en alles er omheen versterkt en ondersteunt de compositie. Je moet het voor je zien. In 3D. Dan zie je meteen hoe je van binnen naar buiten je groene kunst opbouwt.

Mijn oma de apotheker. Stiekem een kunstenaar?

Het muzikale intermezzo

Op de achtergrond werden al deze activiteiten begeleid door Kerstmuziek. Van de klassieke variant. Een enigszins stugge start van de dag met zware mannenkoren die plechtig liederen in Latijn zingen. Na de koffie is de beurt aan de Engelse Christmas Carols door jongenskoren en sopranen. De middag klinkt al veel luchtiger met lichte klassiek. Thijs van Leer die bekende kerstdeunen covert op de dwarsfluit. Maar zodra de zon het nevelige weiland inzakt, klinkt met “Ella Wishes You a Swinging Christmas” ineens een heel ander geluid.

En dat is dan meteen het signaal dat alle klussen zijn geklaard. De lichtjes branden in de kerstboom, het vuur brandt in de haard. De kaarsen worden aangestoken en de eerste borrel ingeschonken. Het kerstfeest is nu officieel begonnen!

Kerstengel

De kerstverhalen – mijn Opa

Na het kerstdiner verzamelden we bij de open haard voor het kerstverhaal van opa. Mijn grootvader kon geweldig vertellen. Tijdens de wekelijkse fabels over Reintje en konijntje Wipstaart, waar deze sluwe vos letterlijk van watertandde, hingen we aan zijn lippen. Arme lieve Wipstaart zat continu in de problemen. We waren maar wat opgelucht als hij na 30 zenuwslopende minuten toch weer aan de listen van Reintje wist te ontsnappen!

Met Kerst kregen we echter andere verhalen te horen. Langere verhalen die ook altijd rampzalig leken te zullen eindigen. Weeskinderen die hologig door de sneeuw strompelen en moeten bedelen om eten – gaan ze bezwijken door de kou? Stoere visser vaders die in dikke zeenevels verdwalen – zouden ze nog op tijd thuis zijn voor het kerstmaal? Een dijk die dreigt te bezwijken onder het opstuwende water van een winterse storm – wordt het een nieuwe watersnoodramp? Opa begreep precies wat de juiste ingrediënten zijn voor het betere Kerstverhaal waarbij alles door een wonder toch goed afliep. En dan leefden ze allemaal nog lang en gelukkig.

En wij ook. (Of in elk geval zolang als de kerstdagen duurden.)

Mijn familie doet dus ‘alleen’ aan kerstdiners, muziek luisteren en verhalen vertellen. Warm, knus en heel gezellig. Als het om cadeautjes gaat, vullen wij liever de zak van Sinterklaas. Maar met een huwelijk komen ook compromissen en sinds de geboorte van onze oudste zoon, liggen er pakjes onder de kerstboom…

Lees hier deel 2: Kerst met mijn gezin: nieuwe tradities

Wil je reageren? Dat kan hieronder. Dankjewel!

5 extra's in je sok plus een speciale verrassing met oud & nieuw?

Gedurende de adventtijd, van 1 tot en met 24 december, tref je dagelijks een cadeautje in de sok aan. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt daarbij 5 extra kerstsok cadeautjes plus een speciale verrassing met oud en nieuw...

Zak van de Kerstman
Wenskaarten met Kerst met Ballen kerstspellen
Pot Geluk
Kleintje Kerstspel - Kusjeskaarten spelkaart
Wichtelen - Een Scandinavische traditie vol anonieme verwennerij...

 

Hier vind je het aanmeldformulier...

Heb je zin in gezellige party games tijdens de Kerstvakantie?  Het leukste Kerstspel bestel je hier...

Bestellen, Volgen en Contact Info