Kerst met Ballen – Kleintje Kerstspel

Vrolijke party games voor de hele familie: een hele kerstvakantie lang feest!

Magische tijd: Sint en Piet gooien op het dak de pakjes door de schoorsteen.

Op 5 december sluiten we in Nederland de magische periode van Sinterklaas met pakjesavond af. (In België doen ze aan pakjesochtend op 6 december.) Na weken van verlanglijstjes maken, schoentjes zetten, liedjes zingen en het Sinterklaasjournaal, is het einde nu echt in zicht…

“Sint Nicolaas, Sint Nicolaas
Brengt ons vanavond een bezoek
En strooit dan wat lekkers
In d’een of andere hoek.”

Voor veel gezinnen is het geloven in de Sint de voornaamste reden om Sinterklaas te vieren. Zodra de kinderen doorhebben dat het allemaal een toneelstuk is, zien de ouders geen reden meer om nog schoenen te vullen en cadeautjes te geven op pakjesavond. Hoe volwassenen omgaan met het wel of niet bestaan van de Sint, verschilt nogal.

Sinterklaas bestaat!

Persoonlijk geloof ik in de goede man. Ja, ik weet ook wel dat het onmogelijk is dat er een kwieke oude baas van plusminus 1738 jaar oud met zijn schimmel over de daken rijdt en in maximaal 10 uur tijd minimaal 1.7 miljoen schoentjes vult. Maar daar gaat het ook niet om.

Het gaat om de spirit van Sint. Als iemand de eer krijgt om met een staf en mijter door de stad te gaan, dan gebeurt er iets met hem. Hij ís Sinterklaas. Ergo: Sinterklaas bestaat!

Daar is niet iedereen het mee eens…

Je mag niet liegen over Sinterklaas

Sommige grote mensen worden heftig fanatiek in hun kritiek op dit toneelspel. (Misschien dat alleen de discussie over het al dan niet verbannen van zw…e Piet er nog feller aan toe gaat.) De redenatie is min of meer als volgt: “Sinterklaas kan niet bestaan. Als je zegt dat hij wel bestaat, dan lieg je. Wij willen onze kinderen niet leren dat liegen oké is. Dus wij zijn eerlijk hierover: Sinterklaas bestaat niet.”

Met stemverheffing! Je schrikt ervan. Ouders waarvan je weet dat ze ondertussen geen enkel probleem hebben met voorlezen van prentenboeken waarin varkentjes met konijntjes knuffelen, olifanten en krokodillen samen muziek maken, kabouters zieke vossen verzorgen. Hmmm…

Maar als je even rustig ademhaalt en doorvraagt, dan blijkt meestal dat ze zelf als kind het ontdekken van het nationale Sinterklaasgeheim als traumatisch hebben ervaren. Wat helemaal niet had gehoeven, als hun eigen ouders het wat tactischer hadden aangepakt.

De magische periode

Jonge kinderen beschikken niet over ijzeren logica, kunnen niet abstract redeneren en geloven nog heerlijk in elfjes, kabouters en ja, ook in Sinterklaas. Dat heet onder pedagogen de magische periode. Doen alsof je groot bent, stoer bent, alles kan. Praten met onzichtbare vriendjes. Dit fantasiespel is belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van je kind. En het is wreed om je kind die tijd te ontnemen.

Ik vergelijk het graag met een goede film kijken. Niets is zo irritant als lekker opgaan in Fantastic Beasts of Robin Hood en dan van je buur te moeten horen dat de microfoon niet uit het beeld geshopt is. Hou je mond! Ik zag het niet, ik hoef het niet te zien. Laat mij gewoon lekker twee uur vergeten dat ik dadelijk de vaatwasser nog moet vullen.

Vertel een goed verhaal

Ondertussen hoef je jezelf ook geen geweld aan te doen. Dus als je vindt dat je niet mag liegen, dan moet je dat vooral niet doen. (Wees dan trouwens wel consequent. Elfjes, kabouters, pratende dieren? You get the picture…)

Je kunt bijvoorbeeld je kinderen vertellen dat iedereen Sinterklaas kan zijn.

Zoals Hannah de Vos het mooi verwoordt: “Sinterklaas is iemand die andere mensen verrast en verwent zonder dat we weten wie die persoon in het dagelijks leven is (de buurman, je vader of je vriendje). Dit zullen kinderen snel herkennen, omdat zij ook zelf tijdens de Sinterklaasperiode niets liever doen dan zich als Sint of Piet verkleden en verrassingen voor elkaar bedenken.”

Ook een goed boek of verhaal over de historische Nicolaas kan je kind op een prettige manier helpen om de overstap te maken van de magische periode waarin alles kan naar de volwassen wereld van natuurkundige wetten, historische feiten en ijzeren logica. ‘Hoe Nicolaas Sinterklaas werd’ is zo’n verhaal. Ieder jaar op 5 december vind je deze in de kerstsok…

Wil je nog meer lezen over wel/niet geloven in Sinterklaas en hoe je daarmee omgaat?
Kijk dan ook even op mijn andere website: www.sinterklaassurprisespel.nl/tag/geloof/

Eén reactie op
“Geloof jij zelf in Sinterklaas of is het een grote leugen?”

Wil je reageren? Dat kan hieronder. Dankjewel!

5 extra's in je sok plus een speciale verrassing met oud & nieuw?

Gedurende de adventtijd, van 1 tot en met 24 december, tref je dagelijks een cadeautje in de sok aan. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt daarbij 5 extra kerstsok cadeautjes plus een speciale verrassing met oud en nieuw...

Zak van de Kerstman
Wenskaarten met Kerst met Ballen kerstspellen
Pot Geluk
Kleintje Kerstspel - Kusjeskaarten spelkaart
Wichtelen - Een Scandinavische traditie vol anonieme verwennerij...

 

Hier vind je het aanmeldformulier...

Heb je zin in gezellige party games tijdens de Kerstvakantie?  Het leukste Kerstspel bestel je hier...

Bestellen, Volgen en Contact Info