Kerst met Ballen – Kleintje Kerstspel

Vrolijke party games voor de hele familie: een hele kerstvakantie lang feest!

Op de school waar ik werk, hebben we een Pot Geluk in de hal staan. Een paar weken geleden, tijdens Thanksgiving (4e donderdag in november), hebben de tieners uit mijn groep hier dankjewel kaartjes aan toegevoegd met hierop trefwoorden en korte zinnetjes wat ze zo fijn vinden aan onze school.

Een Pot Geluk laat het licht in jezelf schijnen

Pot Geluk - vul een pot met dankbaarheid en je voelt je stukken gelukkigerEnkele jaren terug bedacht ik de Pot Geluk: een pot vol dankbaarheid. Door een pot te vullen met dankbaarheid, voel je je een stuk gelukkiger. Het werkt heel simpel: gewoon een lege pot of vaas vullen met kleine briefjes waarop je schrijft waar je dankbaar voor bent. Door op te schrijven waar we dankbaar voor zijn, lijkt het alsof er letterlijk van binnen een licht begint te schijnen.

Het is niet voor niets dat we in de Kersttijd graag overal lichtjes aansteken. In de winter is er minder licht – lange nachten, korte dagen – wat maakt dat veel mensen last krijgen van wat we winterdepressie noemen. Daar word je gewoon een beetje somber van. En hoe noordelijker je woont, hoe meer last je hiervan kunt hebben. In de Scandinavische landen is het eigenlijk heel gewoon. Door een Pot Geluk te maken, lost deze somberheid langzaam maar zeker op.

Meer begrip en compassie voor anderen

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent, echt maakt dat je anders in het leven gaat staan. Mensen waar je moeite mee hebt bijvoorbeeld (en wie heeft die niet?) kun je makkelijker mee communiceren. Het maakt alle verschil in de wereld hoe je aan hen denkt.

We zijn geneigd om te letten op alles wat we niet fijn vinden: ze doen dit verkeerd, zeggen dat onaardig, gedragen zich… vul maar in. Maar zodra je jezelf dwingt om na te denken over wat je wèl kunt waarderen, merk je dat je je letterlijk ‘zachter’ gaat voelen naar die persoon. Je krijgt meer begrip en je voelt meer compassie. En vanuit dat gevoel komen er oplossingen voor de conflicten. Vind je een manier om je gevoelens te uiten zonder dat het meteen moddergooien wordt.

Het was bijzonder om te zien wat er met de tieners gebeurde tijdens het schrijven van hun dankjewel kaartjes. Ik had ze gevraagd om in elk geval één kaartje in de pot te stoppen. De meesten wilden er twee. Sommigen werden zo enthousiast, dat ze wel 5 kaartjes vulden. Na afloop was er een hele fijne sfeer in de groep. Tieners kunnen best bot zijn – zowel over zichzelf als naar elkaar. Maar het gelukshormoon wat vrijkomt wanneer je op je hart focust begon zo snel te werken, dat je dat direct kon merken na deze ‘oefening’.

Daar doe je het voor!

Zo’n Pot Geluk is ook heerlijk voor ons als begeleiders. Werken op een school vraagt gewoon veel van je en veel docenten lopen – zeker in zo’n intense decembermaand met alle extra festiviteiten – op hun laatste tandvlees. Als je het dan even niet meer ziet zitten, hoef je alleen een handje kaartjes uit de pot te grijpen en je weet weer waar je het allemaal voor doet…

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor docenten. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er beroepen zijn waarbij het je niets kan schelen of anderen blij zijn met alles waar je je week in, weet uit voor inzet. Ook thuis is het heerlijk om een Pot Geluk in de woonkamer te hebben.

Het is echter ook leuk om een Pot Geluk cadeau te doen. Vandaag kun je de Pot Geluk pdf downloaden uit de kerstsok. In deze pdf vind je tevens printables voor lieve dankjewel kaartjes om de pot mee te vullen.

Veel geluk!

P.S.
Mocht je dit te laat lezen, dan kun je ook via de nieuwsbrief nog een download van deze pdf krijgen!

Wil je reageren? Dat kan hieronder. Dankjewel!

5 extra's in je sok plus een speciale verrassing met oud & nieuw?

Gedurende de adventtijd, van 1 tot en met 24 december, tref je dagelijks een cadeautje in de sok aan. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt daarbij 5 extra kerstsok cadeautjes plus een speciale verrassing met oud en nieuw...

2x Kerst Cadeaupapier printables
4 Wenskaarten met Kerstspellen uit het Kerst met Ballenspel
Kerst met ballen cadeaulabels #1
Kleintje Kerstspel - Kusjeskaarten spelkaart
Kerstspel oefenbord

 

Hier vind je het aanmeldformulier...

Heb je zin in gezellige party games tijdens de Kerstvakantie?  Het leukste Kerstspel bestel je hier...

Bestellen, Volgen en Contact Info

Populaire Berichten

Advent Aftelkalender
Zoekplaatje met Kerstkaarten
Scandinavische Kerstharten
Wichtelen met wichtelkaartjes
Kerstwensen Memory
9x lieve cadeaulabels