Kerst met Ballen – Kleintje Kerstspel

Vrolijke party games voor de hele familie: een hele kerstvakantie lang feest!

Wichtelmannetjes - deze kaboutertjes brengen liefde en vreugde in het kerstseizoen

Wichtelen doe je met het wichtelmannetje, een kaboutertje uit het hoge noorden. Dit kaboutertje, ook wel Tomte genoemd, wordt vaak afgebeeld als een klein mannetje met een muts en een hele lange grijze baard. Wichtel is een goedaardige huisgeest die symbool staat voor naastenliefde, warmte en gezelligheid.

Oude Scandinavische traditie

In de Scandinavische landen is wichtelen een oude traditie. Wij trekken met Sinterklaas lootjes om elkaar op pakjesavond te verrassen. Daar trekken ze ook lootjes, maar vervolgens verrassen ze degene die ze getrokken hebben tot aan de Kerst met lieve kleine gebaren. (Lootjes trekken doen ze trouwens al met Sint Maarten op 11 november!)

Deze lieve kleine gebaren hoeven geen cadeautjes te zijn! Niet dat dat verboden is, maar vaak gaat het bij het wichtelen om dingen als een warme kruik in je bed leggen, een gedichtje op je bureau, een lief briefje in de broodtrommel, een klusje overnemen voor de ander het doorheeft etc.

Wichtelen kan op twee manieren

Er is ook een andere manier van wichtelen. Hierbij trek je geen lootjes, maar gebruik je een zelfgemaakt wichtelmannetje of een kaart met een afbeelding van Wichtel. Hierbij begint één persoon die anoniem iets liefs doet. Hierbij laat je vervolgens de Wichtel achter op de plek waar je gewichteld hebt: bed, bureau, broodtrommel of op de stapel gevouwen was. Degene die de Wichtel vindt, mag dan wichtelen voor iemand anders en geeft op zijn beurt het mannetje weer door.

Wichtelen brengt mensen dichter bij elkaar en de spontane verrassingen zorgen voor een heerlijke sfeer in huis. Kinderen vinden het vaak wat moeilijker om geheim te houden wat ze aan lieve gebaren hebben bedacht. Spreek daarom af dat je met de Kerst alles allemaal mag opbiechten.

Snel nog een Wichtel knutselen?

Op de site van Juf Pollewop vond ik een beschrijving hoe je heel makkelijk een kabouter op een houten wasknijper knutselt met een stukje vilt en wat lontwol: http://jufpollewop.blogspot.nl/2012/09/kabouters-knutselen.html

Bij Snazzie vind je instructies hoe je een kabouter maakt van een dennenappel, een houten kraal, pijperagers en wat stukjes vilt: https://snazzie.nl/blogs/herfstkabouters

En bij de webwinkel van Houtspel verkopen ze blanco dwergen die je makkelijk zelf kunt schilderen of aankleden: https://houtspel.nl/peg-dolls/2091-peg-doll-dwerg.html. Heerlijke winkel trouwens, vol leuke knutsels en speelgoed!

Wichtelkaartjes in de Kerstsok

Niet iedereen is even handig met knutselen. Als je liever een wichtelkaartje gebruikt, dan heb ik die wel voor je. Omdat het zo’n fijne traditie is, zitten de wichtelkaartjes ieder jaar op 2 december in de kerstsok. Je kunt de wichtelkaartjes ook gebruiken voor lootjes trekken.

Heb je ze gemist? Je krijgt deze wichtelkaartjes als bonus wanneer je Kerst met Ballen of Kleintje Kerst bestelt. (De link opent naar de webshop op mijn Sinterklaas website.)

Wil je reageren? Dat kan hieronder. Dankjewel!

5 extra's in je sok plus een speciale verrassing met oud & nieuw?

Gedurende de adventtijd, van 1 tot en met 24 december, tref je dagelijks een cadeautje in de sok aan. Meld je aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt daarbij 5 extra kerstsok cadeautjes plus een speciale verrassing met oud en nieuw...

2x Kerst Cadeaupapier printables
4 Wenskaarten met Kerstspellen uit het Kerst met Ballenspel
Kerst met ballen cadeaulabels #1
Kleintje Kerstspel - Kusjeskaarten spelkaart
Kerstspel oefenbord

 

Hier vind je het aanmeldformulier...

Heb je zin in gezellige party games tijdens de Kerstvakantie?  Het leukste Kerstspel bestel je hier...

Bestellen, Volgen en Contact Info

Populaire Berichten

Advent Aftelkalender
Zoekplaatje met Kerstkaarten
Scandinavische Kerstharten
Wichtelen met wichtelkaartjes
Kerstwensen Memory
9x lieve cadeaulabels