Maretak is een parasitaire plant die groeit op de stammen en takken van verschillende bomen. Hoewel deze bomen ongetwijfeld niet zo blij zijn met deze ongenode gast, is maretak zeer geliefd bij mensen.
Maretak is een symbool van vrede
Al in de 2e eeuw voor Christus sneden druïden uit Engeland maretak met een gouden mes uit hun heilige eiken. De plant werd daar beschouwd als een symbool voor goed geluk en harmonie. Hang het bij de voordeur als teken van vrede en signaal dat vreemdelingen welkom zijn. Brand het in de haard als offer aan de goden of maak een amulet van de takjes om jezelf tegen ongeluk te beschermen.
Kussen onder de maretak
De gewoonte om elkaar te kussen als je samen onder de maretak staat, is al even oud. Het was een Romeinse traditie tijdens de Saturnalia – de feestdagen ter ere van Saturnus waar nog veel meer Kersttradities van overgenomen zijn. Vooral in Engels sprekende landen wordt deze traditie in ere gehouden. Als er in een film sprake is van kerstromantiek, dan is er vrijwel altijd een maretak ergens in beeld. Zoals bijvoorbeeld in Order of the Phoenix als Harry voor het eerst een meisje kust…
Overigens wordt de kerst maretak in Engeland op de 12e kerstnacht verbrand. Dit om te voorkomen dat jongens en meisjes die elkaar gekust hebben onder die maretak anders misschien nooit zullen trouwen. Harry ging die vakantie naar de familie Wemel en de maretak is ongetwijfeld te lang in de Kamer van Hoge Nood blijven hangen, want met Cho Chang is het uiteindelijk nooit wat geworden…
De kerk heeft liever hulst…
Gedurende de Middeleeuwen verbood de katholieke kerk het gebruik van maretak, vanwege alle associaties met paganistische rituelen. In plaats daarvan werd het volk aangemoedigd om kransen van hulst te maken. De scherpe, puntige bladen zijn een verwijzing naar de doornenkroon die Jezus bij zijn kruisiging droeg. En de rode bessen staan symbool voor druppels van zijn bloed.
Niet bepaald het vrolijkste beeld om aan je voordeur te nagelen tijdens het feestseizoen…